Mitt odlingsår börjar med försådden av tomat, paprika, och chili. Lite märkligt är det att trots att jag längtar efter att säsongen ska komma igång känns det som om jag alltid blir mer eller mindre försenad. Det brukar förstås inte vara någon fara — så länge fröna kommer i jorden innan mars månad är jag nöjd. Och det har jag faktiskt lyckats med.

Något av det roligaste med odling är att testa olika sorter. Särskilt när det gäller just ätliga växter — det blir liksom extra tydligt att det faktiskt är stor skillnad på tomat och tomat! Så vad blir det för något i växthuset i år?

Gott och blandat

Trotjänarna ’Sparta’ och ’Sakura’ får som vanligt stå för merparten av årets tomatproduktion. Varför ändra på ett vinnande koncept? Fröna köper jag från Lindbloms. Men jag vill alltid testa nytt, och har (precis som förra året) fått lite frö av min svägerska Johnna, alias Bondjäntan.

Den här gången blev det:

Piennolo är vad italienarna kallar upphängning av tjockväggiga tomater för långlagring — nytt för mig, och ska definitivt bli spännande.((Om du vill läsa mer om vintertomater kan du kolla in vad Johnna, som är tomatnörd, skrivit på Bondjäntan här.)) ’Artisan Golden Bumble Bee’ föll jag för när jag bläddrade i Impectas frökatalog, helt enkelt för att den är otroligt vacker. Hoppas den smakar därefter!

’Artisan Golden Bumble Bee’, Impectas foto

Lite hetta

Förutom tomaterna har jag sått paprika och chili. Capsicum-arter passar bra att odla tillsammans med tomat då de trivs i liknande betingelser. Får erkänna att jag i år valde sorter något mindre noggrant än jag kanske brukar; det fanns helt enkelt inte tid.

När jag inte orkar göra ordentlig research brukar jag satsa på sorter som beskrivs med ord som ”tidig”, ”högavkastande” och ”sjukdomsresistent”, samt att jag försöker välja sorter som är olika varandra. Årets sorter:

Jag har dessutom utlovats några plantor av en klasskamrat som har några över. Hoppas därför kunna stoltsera med följande:

Annat smått och gott

Vi har de senaste åren börjat testa att odla melon i växthuset, vilket verkar fungera väldigt bra. Det experimentet fortsätter i år med några frön av cantaloupen ’Galia’ från Lindbloms. Eller ja, jag trodde i alla fall att det skulle bli ”några”, men det visar sig att jag tydligen beställde påsen med 25 stycken. Jag tänker testa att så dem i omgångar och sedan vara noga med att toppa plantorna enligt Lindbloms instruktioner (något jag slarvat med förut). Kanske att några plantor får stå i krukor i orangeriet eller liknande.

Sist men inte minst tänkte jag odla en växthusgurka, ’Deltastar’ från Impecta.  Gurkor, zucchini och liknande har vi haft blandade erfarenheter av tidigare. Problemet är att de går lite för bra — mina föräldrar hinner inte skörda i tid så vi får gigantiska och ganska trista frukter som mest blir hönsmat. Men skam den som ger sig! Jag tänker att det handlar om att hitta rätt sorter, inte plantera för mycket, och skörda i tid.

Sen kommer det säkert stoppas ned lite kryddplantor här och var, och om jordgubbsplantorna från förra året överlevt kanske några av dem får flytta in också. Vi får se!