Förodling är lite extra roligt för att det är någonting jag kan göra hemma. Jag som inte har min trädgård utanför dörren kan ändå få känna att jag pysslar med den när jag sår mina frön och ser dem växa. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om hur jag går till väga i min förodling, och hur det gått i år, hittills.

Varde ljus

För att odla inomhus krävs bra belysning. Därför har jag två odlingshyllor med tillhörande växtbelysning från Ikeas serie KRYDDA/VÄXER. Hyllorna ser trevliga ut och är hyfsat praktiska (om än lite små…).

Så här såg det ut förra året, efter att tomaterna flyttat till Johannisberg och jag börjat driva upp solrosor.

Förra året använde jag dessutom groddlådan från Ikeas serie för att sätta igång tomater och chili. Det fungerade bra, men jag är inte så förtjust i stenullspluggarna en sår i. Dels gillar jag inte stenull i komposten, dels är det lite si och så med huruvida fröna lyckas tränga ned i dem med rötterna.

Jord och sånt

Vid sådd i jord, och särskilt om jag bredsår, går jag gärna efter instruktioner jag fick av Lindbloms Frö vid en beställning av vermikulit: Planterings- eller blomjord i lådan, ett tunnare lager steriliserad sand ovanpå, sedan frön, och så vermikulit ovanpå fröna.

Sanden är till för att skydda fröna från näringssalterna i jorden medan de gror. På så sätt kan en använda gödslad jord och därmed slippa oroa sig för att behöva omskola snabbt som attan, eller börja tillsätta näring. Vermikuliten ser till att hålla ytskiktet fuktigt utan att kväva fröna.((Om det är riktigt små eller ljusgroende frön använder jag hellre perlit för att täcka, eftersom det släpper igenom ännu mer ljus.))

Men i slutändan beror det mest på vad jag har hemma, och vilka frön som ska sås. Och i år bestämde jag mig faktiskt för att använda uteslutande såjord — något jag tänkte komma tillbaka till i ett annat inlägg.

So far so good

Tomatsådden var ju först ut och den har gått bra i år, med undantaget att både ’Sakura’ och ’Sparta’ varit väldigt ojämna. Några frön har inte grott alls, och några har kommit upp mer än en vecka efter resten. Märkligt, för jag har aldrig haft problem med frön från Lindbloms förut. Knappast något problem, dock, då jag sådde ett ordentligt överskott och faktiskt slängde en del plantor vid första omskolningen.

Årets förodling. Tomatplantorna till höger om glipan i mitten är av sorten ’Sakura’ och väldigt olika i storleken.

En sak jag tänker komma ihåg för framtiden är att inte dra upp tomater och chili/paprika i samma tråg. Tomaterna gror och växer oerhört så mycket snabbare, och slår i taket långt innan de andra ens börjat på sina första karaktärsblad. Det gör att jag drar mig för att ta av locket i tid, vilket riskerar sabotera tomatplantornas bladutveckling något. Inte för att det är någon katastrof i sig, förstås, men det är ju onödigt att sinka dem!

För ett par veckor sedan satte jag mig och gjorde en ordentlig plan för resten av fröerna. De är så många så om jag alls ska ha en chans måste jag ta det i omgångar. Förra veckan blev det trädgårdsriddarsporre samt lite melon och gurka. Den här veckan har jag sått gröngödslingstagetes och rosenskära. Vid sidan av har jag experimenterat lite med olika sätt att så stormhatt.