Det råder lätt stiltje på trädgårdsfronten just nu. Försöker desperat hitta tid att räfsa ängarna jag slog härom veckan, innan gräset växer upp och gör det omöjligt. Med mors hjälp har jag hunnit kanske hälften, hittills. Nu är jag rädd att det kommer dröja ett tag innan jag kan göra några större åtgärder i trädgården. Jag ska flytta om några dagar och har fullt upp med att se till att jag får saker gjorda i tid så jag slipper stressa ihjäl mig. Och en vecka efter flytten börjar jag på en ny utbildning!

Äng under räfsning

Även om jag ser mycket fram emot höstens studier är det definitivt lite tråkigt att jag inte längre kommer kunna tillbringa var och varannan dag i trädgården. Att ha ”sommarlov” på det sätt jag haft i år är en ofantlig lyx vid min ålder, och jag tänker att jag ska göra mitt bästa för att spara ihop pengar så att jag överlever nästa sommar utan att behöva arbeta (annat än i trädgården, förstås!).

Ett av mina livsmål är för övrigt att inte behöva arbeta heltid — livet är alldeles för kort för sådant. Det finns alldeles för mycket annat att göra! Och att odla är definitivt någonting som både tillhör kategorin ”saker jag hellre gör än att arbeta 40+ timmar i veckan” och faktiskt skulle kunna bidra till att få ekonomin att gå ihop.

Lateral shifting

Jag är med i en facebookgrupp för de som är intresserade av downshifting. Downshifting går ut på att byta ut sin levnadsstil mot en som kanske är fattigare ekonomiskt men ger ett rikare liv. Nu har jag inte ännu någon karriär att downshifta från, så det skifte jag vill göra är väl snarare i sidled, eller lateralt. Oavsett är det intressant att ta del av andras berättelser om hur de får livet att fungera med lägre inkomster. Jag inspireras även av att bläddra i tidningen Åter, som alltid är full av alla möjliga självhushållningstips.

Och ja, jag tycker om att göra saker själv. Saker som att sy mina egna anteckningsböcker, göra egna smycken och så vidare. Att odla min egen mat känns inte som ett särskilt stort steg därifrån.

Mitt problem med just matodling har alltid varit förvaring. Jag är lite si och så med hur ofta jag har lust att laga mat, så att ha färska grönsaker hemma har aldrig riktigt fungerat. Men det finns ju grödor som fungerar bra torkade, frysta och så vidare — och kanske att jag kan lära mig sylta, göra inläggningar och liknande så småning om.

Den som ändå hade färska hemodlade tomater året om…((Klicka på bilden för recept!))

Hur som helst har jag börjat fundera på vilka typer av grödor det skulle vara relativt enkelt att bli självförsörjande på, så länge jag har tillgång till trädgården på Johannisberg. Dels bör de förstås vara lättodlade och ge god avkastning. Dels måste skörden vara lätt att ta hand om och förvara. Och dels måste det faktiskt vara sådant jag tycker om att äta!

Att börja enkelt

Det första jag kommer att tänka på är diverse smaksättare. Mina favoriter bland örtkryddor är basilika, oregano och timjan. Basilika går utmärkt att frysa medan de andra två gör sig bra torkade. Vitlök verkar hyfsat lättodlat och det finns sorter som verkar ha bra lagringsegenskaper — det vore ju inte fy skam att ha egenodlade vitlöksflätor hängande i köket! Chili använder jag inte så mycket av nuförtiden, så att göra tillräckligt med eget chilipulver och/eller flakes borde inte vara något problem. Kanske kan en göra egen sambal oelek?

Sen finns det ju grönsaker som funkar fint att frysa och som jag faktiskt ofta köper i just fryst format, t.ex. spenat, broccoli och ärter. Grönkål går också att stoppa i frysen, men jag får erkänna att jag aldrig lagat mat på något annat än färsk grönkål, så frågan är vad jag skulle använda det till.

Tomater går förstås att göra en hel massa olika saker med som går att långtidsförvara. Där har jag verkligen inga ursäkter till att jag inte är självförsörjande redan!

View this post on Instagram

Prepping tomatoes for reduction

A post shared by Alex (@hivemindhermit) on

Sedan har jag börjat bli nyfiken på att odla örter till te. Dels dricker jag en kopp örtte det sista jag gör på kvällen som en del av en slags nedvarvningsritual, dels kan det vara gott att komplettera olika sorters svart te med t.ex. mynta.

Hä bar å åk

När jag väl börjat leka med tanken på att bli självförsörjande på det ena eller andra tyckte jag inte det var någon idé med att vänta. Odlingssäsongen är ju knappast slut än! Så jag bestämde mig för att testköra lite. Plantagen reade ut lite kravmärkta kryddplantor för ett tag sedan, och jag passade på att köpa några exemplar av kryddorna jag gillar. Jag satte dem i växthuset där det fanns plats mellan tomaterna, och ska prova att torka lite så snart jag hinner.

Men först, flyttpackning…